Wie krijgt de huurwoning en hoe regel je een andere huurwoning bij scheiding?

Wie krijgt de huurwoning en hoe regel je een andere huurwoning bij scheiding?

Tijdens een scheidingsbegeleiding wordt over de huurwoning uitgebreid gesproken. Vaak is het juist de andere partner die op zoek moet naar een nieuwe huurwoning. Je bent gebaat bij inschrijfduurverkorting. Woningbouw stichtingen of verenigingen voeren het beleid dat een echtscheiding op zich geen reden is voor een urgentieverklaring. Belangrijk is dan dat er inschrijfduurverkorting tot stand kan komen. Deze zaken nemen wij op in het scheidingsconvenant.

Tevens wordt de huur, eventuele huurtoeslag en de (tijdelijke) bewoning van de voormalig echtelijke woning opgenomen in het financieel scheidingsrapport. Op deze manier weet je ook financieel na de scheiding precies waar je aan toe bent.

Maak je je zorgen om het huurcontract of een nieuwe huurwoning? Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek, waarin we deze zaken ook persoonlijk aan je kunnen toelichten en kunnen kijken hoe dit voor je eigen persoonlijke situatie uitwerkt.

Ondersteuning in de scheidingsbegeleiding

Het lastige is dat je in een situatie komt waarin er nog geen convenant is, je bent nog aan onderhandelen over de scheiding, maar de noodzaak om uit elkaar te gaan leven is wel groot geworden. Dat betekent actie en handelen. Daar ondersteunen we jullie mee. Soms is een extra brief van ons een extra mogelijkheid. Daarnaast hebben we in de particuliere verhuur sector en met de makelaars ons netwerk om jullie op weg te helpen. Een steun in de rug naar een snelle oplossing.

Hoe regel je het huidige huurcontract bij scheiding?

Daarnaast krijgen we vaak de vraag hoe je het regelt met het bestaande huurcontract, hoe krijg je de huurwoning als je  hebt samengewoond en uit elkaar gaat? Als je hebt samengewoond in een huurwoning en uit elkaar gaat, hangt het van het huurcontract af wie er recht heeft op de woning. Er zijn 3 mogelijkheden:

Het huurcontract staat op één naam. Stond het huurcontract alleen op jou naam en is je partner bij je ingetrokken zonder dat er verder iets is geregeld? Dan kun je gewoon blijven zitten, als je weer uit elkaar wilt. Er verandert niets aan de huursituatie. Je partner heeft geen recht op de woning.

Eén partner is als medehuurder geaccepteerd. Je was eerst alleenhuurder. Het huurcontract staat nog op je naam, maar de verhuurder heeft later je partner geaccepteerd als huurder. Je partner is daardoor wettelijk ‘medehuurder’ geworden. Verlaat hij of zij de woning, dan verandert er niets aan het huurcontract. Je kunt gewoon blijven zitten. Verlaat je de woning, dan wordt jew partner automatisch hoofdhuurder. De verhuurder moet hem/haar dan accepteren als nieuwe hoofdhuurder. Er zal een afstandsverklaring moeten worden opgesteld en ingeleverd bij de woningbouw vereniging.

Het huurcontract staat op twee namen (contractuele medehuur). Je partner is bij je ingetrokken en later in het huurcontract opgenomen. Omdat de woning nu op naam van jullie allebei staat heet dit ‘contractuele medehuur’ of samenhuur. Ben je het erover eens wie van jullie beiden in de huurwoning mag blijven? Vraag dan gezamenlijk aan de verhuurder of deze hem of haar als alleenhuurder wil accepteren. Gaat de verhuurder akkoord, dan zeg je samen het oude huurcontract op. Degene die in de woning blijft krijgt dan een nieuw huurcontract op zijn of haar naam. De verhuurder is niet verplicht jou of je partner als alleenhuurder te accepteren.Dus dat betekent dat je je moet laten voorlichten over de voorwaarden waaraan je dan moet vodoen om dit wel geaccepteerd te krijgen, en later een afstandsverklaring te tekenen.

Hoe regel je de overgang naar 1 huurder?

Is één partner als huurder geaccepteerd en ben je het erover eens wie vanjullie tweeën in de huurwoning mag blijven? Meld dit dan liefst gezamenlijk aan de verhuurder, tegelijk met opzegging van de huurovereenkomst tussen de verhuurder en de vertrekkende partner per aangetekende brief.

Bent je de oorspronkelijke huurder, dan hoeft er verder niets aangepast te worden. Ben je de later ingetrokken partner, dan kun je hoofdhuurder worden na toestemming van de verhuurder. Gaat de verhuurder niet akkoord met jullie verzoek dan kun je je tot de kantonrechter wenden.

In de praktijk van Bureau Mayet komt dat laatste zelden voor. Tijdens de bemiddeling van jullie scheiding is dit onderwerp in meestal alle gevallen al besproken en opgelost. Het grote voordeel is dan dat ook deze afspraken netjes opgenomen kunnen worden in het scheidingsconvenant.

(deel tekst bron: http://www.juridischloket.nl/vraagenantwoord/wonen/woning-en-scheiden/huurwoning-na-samenwonen )

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbericht, Scheiden Juridisch. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.