Ouder worden gaat vaak gepaard met gebreken....
Helaas kunnen er ook conflicten komen of zit je als oudere helemaal niet meer lekker in je vel.
Wanneer je ouder wordt, kan het zover komen dat er moeilijke beslissingen moeten worden genomen. De harde realiteit van het ouder worden, waarmee een oudere en zijn/haar familie worden geconfronteerd, kunnen ook de relaties in het gezin of de familie op de proef stellen.
De achteruitgang van fysieke en psychische mogelijkheden en daaruit voortvloeiende beperkingen en wijzigingen in de woon- en leefsituatie veroorzaken soms spanningen, die de communicatie tussen jou - als betrokken oudere - en je naaste omgeving problematisch maken.
Misschien voel je je als oudere niet (meer) gehoord en gerespecteerd in je behoeften en het gevoel om zelf te mogen beslissen? Word je onzeker, voel je je onveilig? Misschien raak je in jezelf gekeerd?
Gehoord worden door je familie en de hulp- en zorgverleners om je heen
Als je ouder wordt, omringen je mensen die mede bezorgd zijn om en voor jou. De kinderen, andere familieleden of goede vrienden. Daarnaast zijn er ook nog de externe hulpverleners en specialisten. Soms zie je door het bos de bomen niet meer. Is er nog overzicht in alle afspraken? En ieder heeft wel een mening over wat nog wel of niet verantwoord voor je is.
Soms voelt het dat je hun (goedbedoelde) wil opgelegd krijgt. Dat kan leiden tot conflicten tussen de betrokkenen met heftige emotionele reacties, zoals (over)bezorgdheid, frustratie, angst, boosheid of onzekerheid.
Kies voor onze unieke Mediation Methode voor Ouderen
We houden familieberaad, met de betrokken familie en ook de hulpverleners. Tijdens dit mediationgesprek komt ieder aan de orde, je wordt zelf gehoord en erkend in je wil en wensen en samen komen we tot het beste alternatief of de gewenste oplossingen.
Uitgangspunt is het scheppen van ruimte voor onderling begrip en het zo optimaal mogelijk houden van inspraak van alle betrokkenen met jou als oudere of gehandicapte als spil.
De rol van de familieleden
Wij merken dat juist familieleden een belangrijke rol kunnen spelen in het nemen van initiatief tot ouderenmediation. We merken dat sommige ouderen terughoudend kunnen reageren wanneer een mediation of familieberaad wordt voorgesteld. Het is immers toch een hele stap.
Als (verzorgend) familielid heb je ook een belang. Uiteindelijk wil je de goede vrede bewaren en de onderlinge relaties niet verstoren. Je krijgt te maken met het werkend familiesysteem, en soms is dit niet functioneel. En zeker wanneer je zaakwaarnemer of contactpersoon bent: een goede communicatie met de mensen aan wie de zorg voor je vader of moeder is toevertrouwd, draagt bij aan het optimaal tegemoetkomen aan zijn of haar belangen.
Dit kan leiden tot (dreigende) conflicten en/of spanningen. Regelmatig gebeurt het dan ook dat je uit angst voor een conflict maar liever niets zegt om de vrede te bewaren. Wensen, behoeftes en ergernissen worden niet uitgesproken en dreigen een eigen leven te gaan leiden: de eigen beleving en belangen worden niet afgestemd met die van de ander(en). Terwijl juist blijven luisteren naar en praten met elkaar belangrijk zijn om spanningen en conflicten te voorkomen en op te lossen.
Voordelen van ouderenmediation
- Mediation is een goede manier om met elkaar in gesprek te komen in een veilige en vertrouwelijke setting.
- Wij leiden als onpartijdige deskundige het gesprek in goede banen en we zorgen voor een sfeer.
- Iedereen komt op gelijkwaardige wijze aan het woord en we geven ieder de ruimte om zijn of haar wensen, behoeftes en belangen naar voren te brengen.
- Op deze manier ontstaat er meer begrip voor elkaar en wordt het makkelijker om met elkaar te zoeken naar oplossingen in ieders belang.
- Wij helpen jou als oudere de regie over uw persoonlijke leven weer in eigen handen te nemen, terwijl tegelijkertijd aandacht besteed wordt aan het behouden van een zo goed mogelijke relatie met de mensen aan wie je gehecht bent en/of die je nodig hebt.