Familieperikelen
Ruzie komt in de beste families voor. En dat blijkt maar al te waar. Heb je geen contact meer met je (schoon)ouders, heb je gebroken met je broers of zussen, ben je gekwetst? Voel je je niet gezien of gehoord of onbegrepen?
Geen enkele familie is gevrijwaard van ruzie of onenigheid. Uit de familiemonitor is gebleken dat 47% van de Nederlanders geen contact meer heeft met 1 of meerdere familieleden. De vraag is wat je er mee doet? Het betekent meestal niet dat je geen energie meer moet steken in het oplossen van ruzies. Familieleden voelen zich vaak gekwetst, hebben een schulgevoel erover, missen elkaar.
Onze ervaring is dat ruzies in familie vaak heel klein beginnen. Soms zo klein dat men zich niet eens meer kan herinneren wie er nu begon. Een misverstand, een afwijzing of (onbedoelde) kwetsing. Een gebeurtenis kan leiden tot bepaalde gedachten en dat levert een gevoel op. En vaak leidt dit weer tot ander gedrag in de familie met weer de gevolgen van dien. Het lijkt een vicieuze cirkel.
En die ruzie kan op deze manier jarenlang duren. Want wat de een of de ander ook doet of laat, het past in je overtuiging. (‘zie je wel’).
Oplossing conflict meerdere partijen
Conflicten binnen families zijn vaak complex. Bij andere vormen van mediation zijn meestal maar twee partijen betrokken, bij familie mediation zijn het er vaak meer. Zo gebeurt het regelmatig dat ouders en kinderen gezamenlijk aan een mediation deelnemen. Een mediation kan ook plaatsvinden tussen de broers en zussen van één gezin. Of, bijvoorbeeld in het geval van een nalatenschap, tussen ooms en tantes uit verschillende takken van de familie. Soms zullen ook partners of vennoten aanschuiven aan de mediation tafel, bijvoorbeeld als het gaat om een conflict binnen een familiebedrijf. Iedereen die belang heeft bij de oplossing van het conflict kan meedoen.
Koppigheid in een familie – gezichtsverlies – gekwetst zijn
Niemand van de ruziemakers wenst een stap in de richting van de ander te doen. De ander moet eerst maar eens normaal gaan doen, de ander moet de eerste stap zetten, de ander moet excuses aanbieden. Zo komt het voor dat in sommige familieruzies steeds één partij halsstarrig blijft weigeren een conflict op te lossen.
Aanpak Bureau Mayet
Wanneer we een aanvraag krijgen dan is de eerste toets – wie komen er aan tafel – wie wil meewerken en hebben we dan ook de familieleden te pakken om wie het conflict draait? Daarom doen wij inidviduele intakegesprekken (of met kleine groepjes familieleden). Op deze manier komen we er achter hoe ieders beleving is, kunnen we verwachtingen afstemmen en hebben we ieders commitment getoetst en de vertrouwelijkheid geregeld.
We maken een plan van aanpak en stemmen dit met de familie af.
Daarna start de mediation en gaan jullie aan de slag!
Familie mediation is geen therapie
Familie mediation wordt vaak verward met therapie, maar dat is het niet. Familie mediation is gericht op een snelle, efficiënte oplossing van een specifiek en concreet conflict. Bij familie mediation worden de belangen en standpunten van verschillende familieleden helder en efficiënt op een rijtje gezet. Vervolgens wordt gezocht naar een oplossing waar alle partijen zich in kunnen vinden.
Familie mediation kan wel een therapeutische werking hebben. Daarnaast wordt het net als therapie gebruikt om relaties binnen de familie te verbeteren.
Tips bij een familieruzie
- Probeer, hoe moeilijk dan ook, in gesprek te blijven met elkaar
- Zorg dat je niet via sociale media, whatsapp of sms elkaar onnodig kwetst – maak een procedure hiervoor – persoonlijk zaken uitspreken is veel effectiever
- Maak irritaties bespreekbaar, niet door alleen naar de ander te wijzen, ook door ik-boodschappen te geven. ‘Ik vind dat niet leuk’, ‘Ik voel me erdoor gekwetst’
- Luister naar elkaar; Laat elkaar uitpraten en probeer je in de beleving van de ander te verplaatsen
- Realiseer je dat de ander niet altijd alles met opzet doet
- Vraag hulp aan een neutraal persoon of een mediator als je er niet uitkomt
- Probeer doelen te stellen of afspraken te maken voor de toekomst.