
Ouderschapsbemiddeling en mediation over het voortgezet ouderschap dus extra belangrijk! Ruzie maken kun je leren! Ruzie tussen ouders werkt negatief uit op gedrag van de kinderen.
Dat stelt Willemijn van Eldik. Eind september jl. promoveerde zij aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Haar promotieonderzoek ging over “Gelukkige ouders, gelukkige kinderen? Een onderzoek naar de ouderlijke partnerrelatie, probleemgedrag bij kinderen en het ouderlijk functioneren.” Willemijn van Eldik (kinder- en jeugspsycholoog) heeft nu wetenschappelijk bewezen dat de inhoud van ruzies tussen ouders en de manier waarop ouders deze ruzies oplossen invloed heeft op het gedrag van hun kinderen.
Kun je ruzie maken leren? Ons antwoord is voluit: JA! Kies voor geweldloze communicatie.
We hebben allemaal wel eens ruzie. Ook als ouders, ook waar de kinderen bij zijn. En zeker wanneer je in een echtscheiding bent beland. De vraag hierbij is: Op welke manier maak je eigenlijk ruzie met elkaar? Meningsverschillen horen erbij, en uiteindelijk gaat het erom op welke manier je ze met elkaar uitpraat of bepraat. Van ruzie maken word je allemaal ziek, is onze stelling. Het gaat er ook om: wat leef je voor? Op welke manier leer je je kinderen om te gaan met conflicten? Dat merken we ook in onze scheidingsbegeleiding.
Je kunt het je wel voorstellen natuurlijk: schreeuwen, elkaar verbaal geweld aan doen, beledigen, cynisme tot ook fysieke aanvallen. Ruzie maken komt op kinderen erg agressief over. Kinderen in een scheiding hebben er misschien nog wel meer last van. Willemijn heeft in haar onderzoek ook bestudeerd dat conflictvermijdend en ontwijkend gedrag invloed heeft op kinderen. Er zijn ouders die denken dat op deze manier geen ruzie wordt gemaakt, dat het beter is voor de kinderen. Nee dus. Sfeer is zo belangrijk, onderliggende spanningen leveren stress op bij kinderen. En dat uit zich ook in negatief gedrag bij kinderen, zoals agressie. Kinderen kunnen ook depressief worden wanneer je vermijdend bent en ruzies niet bespreekbaar maakt.
Wat zeggen en voelen kinderen? Belangrijk voor ouders in scheiding!
De manier waarop je als ouders omgaat met meningsverschillen is dus bepalend. Daar hebben wij iedere dag mee te maken, wanneer we ouderbemiddeling doen of mediation bij een echtscheiding. We spreken bijna alle kinderen in de scheiding van hun ouders. Kinderen geven het ons ook concreet aan in scheidingsbemiddeling. En wanneer ouders nooit in het bijzijn van de kinderen ruzie maakten, vertellen de kinderen toch vaak dat ze het “allang wisten”, dat het niet goed zat tussen de ouders, dat het bij hun anders was dan bij andere gezinnen. Dat kinderen die in een scheiding belanden ons vertellen: “Ze hoefden het alleen nog maar te vertellen” en “ik wist het wel dat ze zouden scheiden, het was wachten op wanneer het nieuws zou komen”. Veel kinderen reageren naast hun verdriet over de scheiding ook met opluchting. Het is in ieder geval duidelijk nu. Ook is er een groep kinderen dat verward is over het feit dát er nooit ruzie werd gemaakt. De onderliggende spanningen binnen het worden als normaal ervaren, wetende dat het niet normaal is. “Hadden mijn ouders maar eens ruzie gemaakt, dan was dat in ieder geval duidelijk.”
Het onderzoek van Willemijn vertelt dat kinderen agressief en depressief gedrag laten zien wanneer hun ouders verbaal en fysiek ruzie maken met elkaar, maar dat wanneer ouders niets laten blijken, elkaar negeren en ontwijken is voor kinderen misschien wel net zo erg. en dat is als registermediator en ouderschapsbemiddelaar en kindbehartiger een extra drijfveer voor ons vak en professionaliteit.
Ruzie maken kun je leren! Transformatie in ouderschapsbemiddeling bij scheiding
Ruzie maken is niet per definitie slecht. Meningverschillen zijn er nu eenmaal. Belangrijk is dat wij leren op welke manier we ruzie maken met elkaar. Geweldloos, geweldloze communicatie en goede richtlijnen voor ons gedrag.
Ouderbemiddeling in de praktijk – jeugdhulpverlening – geweldloze communicatie
Ouders leven het goede voorbeeld voor, zo zou het uiteindelijk moeten zijn. De afgelopen jaren hebben wij ons verregaand verdiept in geweldloze communicatie en feedback geven. We gebruiken deze methode veel, zowel in ouderbemiddeling als in het transformatieproces van partners naar ouders. Je gaat niet voor niks uit elkaar, het is samen als partners niet gelukt….. er is wel een mooie kans om als ouders wel te slagen! Daar gaan we aan werken. Leren wat daar voor nodig is!
Actief luisteren naar elkaar, respect voor elkaars meningen, het hebben over zaken die jullie daarin verdeeld houden, en hoe je samen tot oplossingen kunt komen. Daar gaat het in onze ouderbemiddeling en mediation om. En…. Met goede resultaten. In sommige gevallen spreken we met elkaar een evaluatiemoment af, om nog een keer de valkuilen te benoemen en te benoemen wat allemaal goed ging in de communicatie na de scheiding. Op deze manier zijn kinderen een volwaardige derde partij in de scheiding van hun ouders. Het kan niet anders dan dat een positieve uitwerking heeft op het gedrag van kinderen na de scheiding.
Meningsverschillen zijn nu eenmaal onvermijdelijk. Maar het constructief oplossen van deze conflicten biedt ook kansen.
Ouderbemiddeling – vechtscheiding of gewoon mediation scheiding?
Uit elkaar? Mét elkaar! Omdat een scheiding nu eenmaal méér is dan het maken van financiële en juridische afspraken met je ex-partner. Ervaar je zelf problemen op het gebied van de onderlinge communicatie na de scheiding? Wilden jullie er in aanvang goed aan uitkomen, maar is door de communicatie na de scheiding alsnog veel stress en onenigheid ontstaan? Kortom:
Wil je er op voorhand samen goed de echtscheiding regelen en vastleggen in een helder ouderschapsplan?
Vraag een informatieboekje aan of maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. We leggen dan onze werkwijze uit, luisteren naar jullie verhaal en maken met elkaar een plan van aanpak.
(Proefschrift Willemijn van Eldik – bron: Erasmus Universiteit)
Onze locaties voor mediation en ouderschapsbemiddeling zijn onder andere Bergen op Zoom, Halsteren, Breda, Zeeland (Middelburg, Goes, Terneuzen, Tholen), Rotterdam, Eindhoven, Utrecht (Nieuwegein en Bilthoven).
Geplaatst op 08-11-2020