Conflicten binnen de gemeente en bij conflicten met burgers en bedrijven.
Mediation biedt veel gemeenten uitkomst bij dreigende geschillen binnen de gemeente zelf of met burgers, instellingen of bedrijven. Deze informele aanpak leidt tot een efficiëntere en effectievere overheid.
Steeds vaker onderzoeken gemeenten andere mogelijkheden om de afdoening van bezwaar- en beroepschriften meer burgergericht op te zetten. Mogelijkheden die bij voorkeur niet alleen bij bezwaar en beroep, maar ook in de primaire besluitvormingsfase en bij klachtbehandeling een rol van betekenis kunnen spelen.
Sommige gemeenten werken met interne mediators of gemeente mediators. Soms is dit, ondanks de goede bedoelingen, toch niet gewenst. Neutraliteit en objectiviteit kan in het geding zijn.
Wij bemiddelen tussen gemeenten en andere belanghebbenden (vaak de burger) waardoor er kan worden afgezien van het indienen van bezwaar en van een gang naar de rechter. Dat bespaart gemeenten flink in de kosten van bezwaarprocedures.
Daarnaast leidt conflictbemiddeling tot betere dienstverlening aan burgers en bedrijven. Gemeenten gebruiken mediation doorgaans bij kleinere geschillen met individuele burgers. Bijvoorbeeld over bestemmingsplannen, bouwvergunningen en overlast door bedrijven.
Maar gemeenten hebben ook te maken met conflicten op grotere schaal met groepen belanghebbenden. Er zijn gemeenten die vaak te maken hebben met langlopende conflicten tussen twee groepen, bijvoorbeeld tussen verenigingen van horecaondernemers.
Voordelen van mediation bij gemeente en overheid:
- Er is een direct contact tussen de burger en de overheid
- Er wordt gesproken tussen personen en niet tussen burger en ambtenaar
- Alles kan worden besproken en niet zoals voor de rechter allen de juridische geschillen
- Er kan tot in detail worden gesproken zodat de complexe situatie goed kan worden uitgelicht
- Ook de niet juridische elementen van het conflict kunnen worden meegewogen in de overweging
- Mediation is goedkoper dan het juridisch traject
- Mediation is sneller dan een juridisch traject
- Komt men er niet uit, kan altijd nog de gang naar de rechter worden gemaakt